Primärvården Skåne online

Det här kan du få hjälp med

Allergi

Hosta, snuva, nästäppa och röda ögon.

Hud

Utslag, akne, vårtor, insektsbett, eksem, borrelia, svinkoppor, sår och blåmärken.

Kvinnors hälsa

Urinvägsinfektioner, mensvärk, skjuta upp mens, PMS, klåda i underlivet samt flytningar, utslag och blåsor i underlivet.

Luftvägar och infektioner

Snuva, hosta, ögoninflammation och besvär från bihålorna.

Mage och tarm

Diarré, kräkningar, förstoppning, halsbränna, sura uppstötningar, svullen mage och springmask.

Mäns hälsa

Flytningar, klåda och utslag i underlivet.

Recept

Förnya recept, kostnad 200 kr. Vi skriver inte ut recept på narkotikaklassade läkemedel.

Åksjuka

Öppettider

Måndag till fredag kl. 8–17
Lördag, söndag och helgdag kl. 10–15

Du kan skriva till oss när som helst på dygnet. Vi svarar på ditt ärende under våra öppettider.

Vad kostar det?

Sjuksköterska: 0 kr
Läkare: 200 kr

Kostnadsfritt för barn och ungdomar under 20 år och för dig som har fyllt 85 år. Frikort gäller.

Så fungerar det

1. Logga in med BankID.
2. Svara på frågor om dina besvär och din hälsa.
3. Få ett skriftligt svar från en sjuksköterska eller specialistläkare i allmänmedicin. Du får en notis på sms eller e-post.
4. Om läkaren bedömer att du behöver besöka din vårdcentral bokar vi en tid till dig.
Frågor och svar

Vanliga frågor

Vad är Primärvården Skåne online?

Primärvården Skåne online är Primärvården Skånes digitala mottagning. Genom den kan du få hjälp med lättare medicinska besvär eller åkommor som inte kräver ett fysiskt besök på vårdcentralen. Du kommer i kontakt med oss genom en chatt, där du också kan skicka bilder. Du kan skriva till oss när du vill och får svar under våra öppettider. Du behöver alltså ingen app för att använda vår onlinetjänst.

När kan jag använda mig av till Primärvården Skåne online?

Vi kan hjälpa dig med lättare medicinska besvär som kan hanteras helt digitalt. Det kan till exempel handla om hosta, nästäppa, utslag, diarré, kräkningar, kläda i underlivet eller att förnya vissa recept för att nämna några besvär du kan få hjälp med. Här finns fler exempel.

Vi kan däremot inte skriva ut narkotikaklassade läkemedel eller läkemedel som på annat vis kräver regelbunden uppföljning. Vi kan inte heller hjälpa dig med besvär som kräver fysisk undersökning. Till exempel om du samtidigt har urinvägsinfektion och feber eller har så svårt att andas att du behöver akut hjälp.

Hur använder jag Primärvården Skåne online?

Du loggar in med BankID och väljer om du söker vård för dig själv eller för ditt barn, som är under 18 år. Därefter får du svara på frågor om din bakgrund, dina tidigare sjukdomar och de besvär du har nu. Frågorna kan uppfattas som många, men är viktiga att få svar på. Genom svaren kan vi göra en helhetsbedömning och erbjuda dig säker vård.

När du har svarat gör vi en bedömning och skriver ett svar till dig. Om du inte har möjlighet att vänta kan du logga ut så får du ett sms eller mejl när du har fått ett svar. Är du inloggad under våra öppettider kan vi hjälpa dig snabbare.

Hur når jag min chatt om jag har loggat ut?

Du når din chatt genom att logga in med BankID i Primärvården Skåne online. Chatten finns tillgänglig i 30 dagar efter ditt besök.

Varför får jag inget sms eller mejl om att jag har fått svar i Primärvården Skåne online?

Kontrollera att dina kontaktuppgifter är rätt. Kontrollera även att du har bekräftat din e-postadress och ditt mobilnummer. Du ska ha fått ett meddelande om detta i samband med att du registrerade dina uppgifter. Om du inte fick ett meddelande när du registrerade din e-postadress kan du titta om den har hamnat i din skräpkorg. Vid behov av teknisk support, gå till fliken Support längre ner på startsidan.

Vem arbetar på Primärvården Skåne online?

Det är legitimerade sjuksköterskor och specialistläkare i allmänmedicin som arbetar i Primärvården Skåne online, samtliga med god erfarenhet av arbete på vårdcentral. Alla är anställda i Primärvården Skåne (den offentligt drivna primärvården i Skåne).

Kommer jag i kontakt med min vårdcentral via Primärvården Skåne online?

Det är erfarna sjuksköterskor och allmänspecialister från vårdcentraler i Primärvården Skåne som arbetar i Primärvården Skåne. Det går inte att boka tid hos en speciell sjuksköterska eller läkare, utan du får kontakt med den eller dem som arbetar i onlinetjänsten den tid du använder den.

Kan jag använda Primärvården Skåne online om jag är under 18 år?

Du behöver vara 18 år eller äldre för att själv kunna använda dig av Primärvården Skåne online. Du behöver också ha BankID. Är du under 18 år kan din förälder använda tjänsten för dig, via sitt BankID. Är du under 20 år kostar det inget att använda tjänsten.

Kan jag söka vård för mitt barn genom Primärvården Skåne online?

Ja, du kan söka vård för ditt barn upp till 18 år med ditt eget BankID. När du loggat in, anger du att du vill söka vård för ditt barn.

Kan jag använda Primärvården Skåne online om jag är någon annanstans i Sverige eller utomlands?

Ja, du kan vända dig till oss var du än befinner dig, så länge du har tillgång till ditt BankID och internetuppkoppling. Tänk på att recept som är förskrivna i Sverige bara kan hämtas på svenska apotek och att du bara kan lämna prover på vårdcentraler i Skåne.

Varför ska jag välja Primärvården Skåne online?

För att få trygg och sammanhållen vård av sjuksköterskor och specialistläkare i allmänmedicin, med god erfarenhet av arbete på vårdcentral. Vi använder samma journalsystem som din offentligt drivna vårdcentral och kan erbjuda dig ett fysiskt besök där, om det behövs.

Kan jag få sjukskrivning genom Primärvården Skåne online?

Vi kan sjukskriva dig från dag 8 till dag 14, om läkaren bedömer att det behövs. Vi kan inte utfärda så kallade förstadagsintyg, sjukskriva i förtid eller retroaktivt. Vi kan inte heller förlänga redan pågående längre sjukskrivningar.

Recept och provtagning

Skriver ni ut recept?

Ja, vi kan skriva ut recept på läkemedel om läkaren bedömer att det behövs. Vi kan även hjälpa till med akuta recept om du har slut på dina läkemedel och snabbt behöver ett nytt recept. Vi skriver inte ut recept på narkotikaklassade läkemedel.

Följer ni riktlinjerna kring förskrivning av antibiotika och andra läkemedel?

Ja, Primärvården Skåne online följer regionala och nationella riktlinjer vid förskrivning av läkemedel.

Kan ni beställa provtagning?

Vi kan beställa prover om läkaren bedömer att det behövs.

Hur gör jag för att lämna prover?

Behöver du lämna prover gör du det på din vårdcentral i Primärvården Skåne. Om du inte befinner dig i närheten av den går det bra på någon av våra andra vårdcentraler i Primärvården Skåne. Berätta för provtagningspersonalen att proverna är ordinerade av Primärvården Skåne online, så ser den vilka prover de ska ta.

Priser och betalning

Vad kostar ett besök på Primärvården Skåne online?

Besöket hos sjuksköterskan är kostnadsfritt. Behöver du besöka läkaren kostar det 200 kronor. Är du under 20 år eller över 85 år kostar det inget. Har du frikort gäller det precis som vid vanliga besök i vården.

Jag har blivit debiterad trots att jag inte träffade läkare, varför?

I samband med att du startar ditt besök hos oss och registrerar ditt kort reserveras 200 kronor. Reservationen släpps en till två bankdagar efter ditt besök och du ska då kunna se pengarna igen på ditt kort. Om du inte gör det kan du kontakta oss via pvonline@skane.se.

Gäller högkostnadsskydd för läkemedel?

Ja, samma regler vid förskrivning av läkemedel gäller som på din vanliga vårdcentral i Primärvården Skåne.

Hur kan jag få support?

Stöter du på något tekniskt problem och behöver hjälp av vår support fyller du i formuläret under fliken Support.

Hur lämnar jag synpunkter på vården?

Under fliken Synpunkter på vården finns information om olika sätt du kan lämna synpunkter på vården du fått genom Primärvården Skåne online.

Informationssäkerhet och journalföring

Hur hanteras mina personuppgifter i Primärvården Skåne online?

Sjukvårdspersonalen som tar emot ditt ärende hanterar dina personuppgifter enligt samma lagar som gäller på våra fysiska vårdcentraler. Primärvården Skåne online använder tjänsten Vårdexpressen som drivs av Vårdinnovation AB. Region Skåne ansvarar för personuppgifterna du lämnar i tjänsten. För att använda tjänsten behöver du acceptera att dessa uppgifter samlas in och behandlas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Du kan få information om vilka av dina personuppgifter som finns sparade genom att kontakta Region Skåne. Du kan också be om att dina personuppgifter rättas eller tas bort.

Hur fungerar min journal när jag använder Primärvården Skåne online?

Vi journalför i samma journalsystem som våra fysiska vårdcentraler i Primärvården Skåne. Du når dina journalanteckningar genom att logga in på 1177.se.

Hur når jag mina journalanteckningar?

Du når dina journalanteckningar genom att logga in på 1177.se.

Hur identifierar jag mig?

Du identifierar dig med Mobilt BankID eller BankID på dator.

Vem kan se och läsa mina svar?

Det är bara sjukvårdspersonalen som tar emot ditt ärende kan se dina svar.

Hur hanteras min information?

All information som behandlas i systemet hanteras krypterat och säkert. Informationen lagras i Sverige på Region Skånes servrar, helt enligt svenska lagar och föreskrifter.

Support

Här kan du ställa allmänna frågor om tjänsten och få hjälp med tekniska problem. För frågor om din hälsa loggar du in till tjänsten eller kontaktar din vårdcentral.

Ange en korrekt e-postadress
Ange ett alternativ
Du måste lämna en beskrivning

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter

Synpunkter på vården

Om du inte är nöjd med vården eller bemötandet du fått, kan du lämna en synpunkt eller ett klagomål. Kontakta oss med e-post eller använd blanketten för synpunkter eller klagomål på vården.

Synpunkter och klagomål: pvonline@skane.se

Ansvarig chef: Caroline Schön

Blankett för synpunkter och klagomål (pdf)

Du kan även vända dig till patientnämnden i Skåne om du vill ha stöd i kontakten med vården. Patientnämnden kan bland annat hjälpa dig att lämna din synpunkt eller klagomål.

Så här kan du få hjälp av patientnämnden (skane.se)Primärvården Skåne online använder Vårdexpressen, en godkänd medicinteknisk produkt som utvecklas av Vårdinnovation Sverige AB. Data överförs krypterat och behandlas enligt patientdatalagen och EU:s dataskyddsförordning (GDPR).